Gedraag jij je als kip of als arend?
Jan Hooikammer
4 min

Gedraag jij je als kip of als arend?

4 min

Er was eens een boer die een ei van een arend vond maar dacht dat het een kippenei was. Hij plaatste het ei bij de andere eieren in de broedmachine in het kippenhok. Een paar weken later kwam het ei uit.

Arend komt uit ei

 

De baby arend werd opgevoed als een kip met de andere kuikens. Samen met de andere kippen leerde hij pikken en kuilen graven. Hij werd streng gewaarschuwd niet te vliegen, omdat kippen niet echt kunnen vliegen. Ze fladderen en vallen, zo werd hem verteld.

De arend voelde zich een ellendige kip. Hij kon niet goed pikken. Hij haatte het omdat hij altijd het gevoel had onhandig te zijn; hij viel steeds om. Hij had voortdurend honger en was prikkelbaar, omdat het kippenvoer hem gewoon niet tevreden kon stellen.

arend die zich gedraagt als kip

 

De andere kippen vonden hem storend en vreemd. Na jaren van worstelen om een normale kip te zijn, was het gevoel van eigenwaarde van de arend gedaald naar een dieptepunt. Hij haatte zichzelf en vroeg zich af: ‘Waarom ben ik zo groot, onhandig en anders? Waarom kan ik hier niet gelukkig zijn net als alle andere kippen?’ En hij vroeg zich pijnlijk af: ‘Is dit alles wat er is in het leven?’ ‘Waar is de sensatie? Waar is de flow?’

Hij begon meer en meer irritante dingen te doen, alleen om maar een beetje opwinding te krijgen. Hij verlangde in zijn hart onbewust naar dat gevoel van vliegen en zweven. Alleen hij wist niet eens wat dat was. Dus probeerde hij dat te compenseren door het maken van zijn eigen spanning rond het kippenhok. Door grenzen op te zoeken en activiteiten uit te proberen die niet passen bij kippen.

Arend of kip

 

Andere kippen noemden hem zelfzuchtig, wanordelijk en een onruststoker. De arme arend nam het allemaal ter harte, geloofde hen en werd depressief.

Op een dag, hoog in de lucht zag hij een andere arend. Het benam hem direct de adem. Voor een moment voelde hij een golf van herkenning. Hij voelde iets in hem gebeuren. Hij voelde zich meer levend dan hij ooit eerder had gevoeld.

In zijn opwinding vertelde hij zijn familie van kippen wat hij had gezien en hoe hij ook wilde vliegen. Ze lachten hem uit. ‘Ben je gek?’ Je droomt! Echte kippen vliegen niet! Je zal dat nooit kunnen! Je kunt niet eens kakelen en nu denk je wel dat je op een dag zult kunnen vliegen? Wanneer word je nou eens volwassen en sluit je je bij ons aan om te kuilen te maken in het kippenhok. Waarom kun je niet meer zoals je collega’s zijn? Wat is er mis met jou?’

Arend - geboren om te vliegen

De jonge arend werd beschaamd en ontmoedigd. Hij voelde zich hopeloos en alleen en zo viel hij die nacht in slaap…

Dagen later zag hij tot zijn vreugde de vogel opnieuw en deze keer schreeuwde hij het geluid van een arend. Op het moment dat de jonge arend, die tussen de kippen was opgegroeid, deze roep hoorde, gebeurde er iets onverwachts. Zijn hele lichaam reageerde automatisch op de majestueuze kreet van de arend en hij reageerde terug met dezelfde krachtige kreet. Hij was verbaasd. ‘Wat is er gebeurd? Kwam dat prachtige geluid van mij? Kippen maken dat geluid niet! … Wacht … Alleen arenden doen dat!’

arend - geboren om te vliegen

 

De jonge arend, eindelijk bewust van wat hij werkelijk was, strekte voor de eerste keer zijn vleugels en vloog weg. Voor hij het wist zweefde hij door de lucht. Hij was niet langer meer gevangen in het kippenhok, omdat hij niet meer gevangen was door het idee dat hij een kip zou zijn. Niets kon hem meer stoppen

Een kippenhok gaat alleen samen met kippen, het kan een adelaar niet tegenhouden weg te vliegen op het moment dat ze hun roeping horen.

Gebruik gemaakt van ‘The misplaced Eagle’ van uit John Loporto’s boek ‘The Davinci Method‘.


Het bovenstaande oud Afrikaanse verhaal wordt al eeuwenlang in verschillende versies doorgegeven. De moraal van dit verhaal is duidelijk: De arend is, in tegenstelling tot de kip, geboren om te vliegen.

Zolang de arend denkt dat hij een kip is, zal hij nooit tot zijn bestemming komen. Zolang de arend tevreden is met een leven van pikken, kuilen graven en enthousiaste ‘tok-imitaties’ na het leggen van een ei, zal hij nooit de sensatie ervaren van het doen waar hij voor gemaakt is. Zolang hij blijft luisteren naar de kritiek van de andere kippen, zal hij ‘het aangeleerde kipgedrag’ blijven vertonen. Zal hij niet loskomen van de verwachtingen vanuit zijn omgeving.

Het vinden en volgen van jouw bestemming is het doel van Talentdiggers. Jij bent die arend. Jij bent geboren om te leren vliegen. Jij bent geboren met talenten waarmee je moet gaan schitteren.

Geboren om te vliegen - arend

Je bent geen kip maar een arend! Je bent niet geboren om de wensen van je ouders te vervullen. Je bent niet geboren om zoveel mogelijk euro’s bij elkaar te verzamelen. Je bent niet gemaakt om een net iets mooier huis, een net iets grotere auto, en net iets spannender vakantie te hebben dan je buren of collega’s. Je bent geboren om elke dag voluit te leven vanuit je talenten. Vanuit jouw eigen identiteit.

Want als jij vliegt naar jouw aard, als je werkt vanuit jouw talenten, dan geniet je daar elke dag van! Maar ook je partner, familie, vrienden en collega’s. Dus een win-win situatie. Daarom daag ik jou vandaag uit: ontdek wie je bent, ontdek je talenten en ga daar naar leven. Laat het leven tussen de kippen los en ga vliegen als een arend.

Maak gebruik van de Talenttraining. Ontdek wie je bent en wat jij wilt. Sla je vleugels uit en vlieg!

Check de mogelijkheden op de website: www.talentdiggers.nl

Reacties
Categorieën