4 tips om succesvol je dromen te realiseren in 2019
Jan Hooikammer
5 min

4 tips om succesvol je dromen te realiseren in 2019

5 min

Minder druk maken, meer sporten & bewegen en afvallen. Een vaste top 3 van de afgelopen 3 jaren uit het jaarlijkse Goede Voornemens onderzoek van de ING.

Maar hoe ga je succesvol je dromen realiseren in 2019?

Minder druk maken - meer bewegen - afvallen
Goede voornemens voor het nieuwe jaar is al een eeuwenoud gebruik
De Babyloniers deden 4000 jaar geleden al beloften aan het begin van het jaar om geleende objecten terug te brengen en hun schulden af te betalen. In het oude Rome beloofden mensen vaak om anderen goed te behandelen.
Ook dit jaar hebben 8 op de 10 Nederlanders goede voornemens. In onze voornemens zijn wij vrijwel altijd gericht op een betere kwaliteit van leven. We willen minder van het slechte en meer van het goede.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat tussen de 75 en 90 % niet in staat is om hun voornemens te realiseren. Dit feit zou je kunnen ontmoedigen. Wie wil er nou horen bij de ‘losers?’ Je kunt er daarom heel eenvoudig voor kiezen om maar geen goede voornemens te hebben. Je kunt er zelfs voor kiezen om maar niet meer te dromen en alles te laten bij wat het is.

Maar je kunt ook anders redeneren: tussen de 10 en 25% van de goede voornemens wordt WEL gerealiseerd! En… wie wil er niet horen bij deze ‘winners’? Dit is geen automatisme. Maar wat kun jij doen om te horen bij deze 25%? Ik geef je vier waardevolle tips!

Dromen in actie

Dit zijn de mensen die durven te dromen. Die ervaring hebben in het omzetten van hun droom in het leven van vandaag.

Succesvolle ‘dromers in actie’ zetten stappen,

staan weer op als ze vallen

en blijven volhouden.

Zij zullen jou niet veroordelen als je de neiging hebt om je dromen op te geven.  Zij weten hoe je weer kunt opstaan als je bent gevallen. Zij weten wat het is om vol te houden terwijl het gemakkelijker is om af te haken. Dit zijn meestal de mensen die je zullen gaan aanmoedigen om niet op te geven maar juist door te gaan.


Tip 2: Ga voor dromen en die bij jou passen

Een droom komt niet zomaar uit de lucht vallen. Jouw droom is al aanwezig in je leven.

De droom die bij jou past is meestal al zichtbaar als je terugkijkt in je leven. Heel vaak vind je jouw dromen terug in dingen die je graag ondernam in je eerste 12 levensjaren. Maar kijk ook naar alle activiteiten die je daarna hebt ondernomen en hoe je dit hebt ervaren.

Een krachtige droom is de vrucht van je leven en geen vlucht uit je leven

Een droom met grote kans van slagen is gebaseerd op de volgende 3 pijlers: Jouw talenten, de rijkdom van jouw Ervaring en de kracht van jouw Motivatie. In andere woorden: weet wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Als jouw droom gebaseerd is op deze 3 pijlers, kun je er voor meer dan 90 % zeker van zijn dat jij jou droom gaat realiseren.


Tip 3: Zet de eerste stap

Ik kan het ook samenvatten in 4 letters: DOEN!

Knip je droom in kleine haalbare stappen, koppel hier deadlines aan en ga de geplande acties DOEN.

Niemand anders gaat jouw droom in beweging brengen

Ik hanteer zelf het 24-uurs principe. Er is altijd een eerste actie die je binnen 24 uur kunt uitvoeren. Stuur iemand een mail, meld je aan voor een open dag of maak een afspraak met iemand. Dit voorkomt dat je een dromende dromer wordt met perfect uitgeschreven plannen zonder actie.


Tip 4: Vier vooruitgang!

Het is goed om een stip op de horizon te hebben omdat dit motiveert. Maar als de weg naar jouw stip te lang duurt is de kans groot dat je je laat afleiden. En als het moeilijk wordt, loop je het risico dat je gaat afhaken.

Vier vooruitgang

Maar juist door het vieren van tussentijdse vooruitgang blijf je in beweging en voorkom je dat je voortijdig afhaakt. Dit moedigt je aan om vol te houden.

Door veel te vieren ga je vaak winnen!

Dit gaat tegen onze calvinistische cultuur in. Maar het is een super krachtig middel om je dromen te realiseren. Ik ben een doener die zich altijd richt op het volgende te behalen doel. Ik heb moeten leren om vooraf heel bewust piketpalen te plannen die ik ga vieren. Ik deel ze met vrienden zodat ik er niet onderuit kan 🙂


Wat is mijn droom voor 2019?

Ik hoor heel vaak ‘ik zou dit graag willen maar ik vind het toch te duur’ of ‘mijn werkgever heeft hier geen budget voor’.  En als je zelf de investering in jouw loopbaanontwikkeling privé moet betalen, wordt het moeilijker om een besluit te nemen. Ook al weet je dat het de allerbeste investering is die je op dit moment kunt doen. Ook al weet je dat je juist nu een stimulans nodig hebt om te gaan voor een volgende stap in je carriere.

Ik zou de keuze kunnen maken om daarom alleen maar mensen te coachen die daar de financiële middelen voor hebben. Of werknemers die een loopbaanbudgetregeling hebben waar ze op terug kunnen vallen. Dit lijkt de gemakkelijke weg, maar het geeft mij niet de voldoening waar ik voor ga. Ik weet dat ik dan niet echt mijn hart volg 

Ik wil graag dat iedereen de kans krijgt om te werken met plezier.  Een baan waarin je gewaardeerd wordt. Werk waar je elke morgen weer zin in hebt omdat het bij je past.

Iedereen werken met plezier

Maar dit gaat een ander niet voor jou invullen. Daarin moet je wel zelf de regie nemen. De beste manier om de regie over je eigen loopbaan te nemen:  ontdek wat je talenten zijn in de Talententest en leer in de Talenttraining hoe jij  jouw talenten kunt inzetten in werk dat bij jou past en laat je uitdagen om te gaan DOEN.

Laat je niet meer leiden door allerlei verwachtingen die anderen bewust of onbewust op jou hebben geprojecteerd. Ontdek de uniekheid van jou als persoon en zet dat in. Zowel in je werk als in je privé.

Als je werkt vanuit je talenten wordt je aantrekkelijk en leef je aanstekelijk

Dit is mijn wens voor jou: Wordt een aantrekkelijke en aanstekelijke collega. En als jij in je werk goed in je vel zit, heeft dit effect op al je vriendschappen. Je legt gemakkelijker contacten en bouwt sneller goede vriendschappen op.

Ik ga dus de komende weken gebruiken om mijn droom om te zetten in realiteit. Binnenkort, ga ik de Talenttraining in een andere vorm aanbieden tegen een investering die voor iedereen haalbaar is. Ook voor jou!

Benieuwd hoe dit eruit gaat zien? Klik op onderstaande knop ‘Abonneer’, vul je naam in en jij bent de eerste die ik op de hoogte houd.

Ps: wat zijn jou voornemens voor 2019? Wil jij dit in een reactie delen? Dat is de eerste stap die je vandaag kunt zetten.

Reacties
Categorieën