Als je echt iets wilt bereiken, dan kun je het ook!
Jan Hooikammer
3 min

Als je echt iets wilt bereiken, dan kun je het ook!

3 min

Het valt mij op dat mensen die echt iets willen bereiken, dit meestal ook lukt. En dit zijn heel vaak  niet de mensen met een natuurlijke aanleg, de meeste potentie of het hoogste IQ. Ik zeg niet dat potentieel niet belangrijk is. Maar het is geen garantie voor succes. Het kan je zelfs voor de voeten lopen.

Wat zorgt ervoor dat jij in staat zult zijn om jouw dromen te realiseren? Ik daag altijd iedereen uit om allereerst te werken aan een gezonde balans van de drie pijlers Talent, Ervaring en Motivatie.

Zorg dat je weet wie je bent, wat je kunt en wat je wilt

Eén van de drie pijlers licht ik er hier even uit: Motivatie.  Wil jij echt iets bereiken dan gaat het bij Motivatie om twee belangrijke onderdelen: passie en doorzettingsvermogen.

Passie heeft te maken met datgene waar jij voor wilt gaan

Waar krijg jij energie van? Wanneer verlies jij je tijd uit het oog? Waarvoor mag ik jou midden in de  nacht wakker maken?

Ik bedoel niet een intense emotie die je tijdelijk voor iets kunt voelen. Want als je passie voor iets of iemand hebt, dan ga je hiervoor ondanks het risico van pijn en lijden. Ondanks dat het een toewijding vraagt voor een langere periode. Dat zal je niet tegenhouden. Misschien zal het jou zelfs extra stimuleren.

Daarom mijn eerste vraag aan jou: Wat is jouw passie? Waar committeer jij je aan voor de komende tijd?

Wat mag jou iets of zelfs veel kosten?

En daarmee  kom ik bij het tweede element dat superbelangrijk is voor jouw Motivatie: Doorzettingsvermogen.

Doorzettingsvermogen bepaalt of het jou gaat lukken om dat te bereiken wat jij wilt

Ik werd geraakt door de reactie van de bekende musicus en acteur Will Smith in een interview waarin hem werd gevraagd waarom hij zo beroemd was geworden:
Will Smith Talentdiggers“Het enige waarmee ik volgens mij echt in uitblink is dit: ik ben niet bang om me dood te werken. Er is niemand die harder werkt dan ik. Je kunt meer potentie hebben dan ik, je kun slimmer zijn dan ik, je kunt sexyer zijn dan ik. Dat kan allemaal. Je verslaat mij op al die gebieden. Maar als we samen op de loopband staan, zijn er twee dingen: jij stapt als eerste af, of ik loop me dood. Zo simpel is het’

Succes heeft te maken met volhouden

Doorgaan op het moment dat een ander stopt. Niet opgeven ook al weet je dat de prijs hoog is. De keuze tussen winnen of ‘sterven’. Omdat je gaat voor een super belangrijk doel. Voor jouw passie waar alles voor mag wijken.

Daarom mijn tweede vraag aan jou: Ga jij doorzetten? Ga jij volhouden ondanks dat de prijs soms hoog is?

Zijn passie en doorzettingsvermogen erfelijk bepaalt? Uit diverse onderzoeken blijkt de passie en doorzettingsvermogen toenemen met de leeftijd. Dit kan te maken hebben met de cultuur waarin je bent opgegroeid – nu dynamischer dan 40 jaar geleden.

Levenservaring speelt een belangrijke rol bij doorzettingsvermogen

Bij het ouder worden realiseren mensen zich dat ze effectiever moeten omgaan met de kostbare tijd die ze tot hun beschikking hebben. Ze hebben de ervaring wat de gevolgen zijn van te snel opgeven en besluiten om te focussen en vol te houden.

Passie en volhouden

Passie en doorzettingsvermogen zijn daarom vanuit mijn visie een keuze

Je kunt ervoor kiezen om je passie te gaan ontdekken. Om de kostbare tijd die je hebt heel gericht te besteden aan datgene waarvoor jij in vuur en vlam staat.

Je kunt ervoor kiezen om te leren door te zetten ondanks… Dat heb je niet van vandaag op morgen onder de knie, maar als het echt wilt, gaat het je zeker lukken.

De beste manier om te leren bereiken wat jij wilt?

Kies bewust voor jouw passie en ga hier heel gericht mee aan het werk

Denk aan daarbij aan topsporters die zich heel gericht laten coachen op kleine onderdelen om grote doelen te kunnen bereiken.

Trainen en bewust oefenen

En schroom niet om een ander in te schakelen om jou aan te moedigen. Vraag een goede vriend, collega of coach.

Inspiratie, handvatten en aanmoediging nodig?

  1. Ontdek eerst wat jouw top 5 talenten zijn met De Talententest:
  2. Wil je gelijk een stap verder en past e-learning bij jou? Het online loopbaantontwikkelingsprogramma De Talenttraining is hiervoor een super middel.
  3. Ga jij voor persoonlijk contact? Ga dan voor de  persoonlijke één-op-één coaching.

Check de mogelijkheden op de website: www.talentdiggers.nl

Want  ik weet dat als jij echt iets wilt bereiken, dan kun jij het ook!

Reacties
Categorieën