Hoe vind ik mijn droombaan?
Jan Hooikammer
8 min

Hoe vind ik mijn droombaan?

8 min

Denk eens aan een collega of vriend van je die in jou ogen een droombaan heeft. Hij is niet alleen goed in zijn werk, maar geniet er ook elke dag met volle teugen van.

Anderen voelen zich tot hem aangetrokken en willen graag met hem werken. Hij krijgt altijd de mooiste opdrachten. Hij werkt hard. Hij is betrokken. Hij is succesvol.

Heb je al iemand in gedachten? Je kijkt naar deze persoon en denkt: wat heb jij een geluk. Hoe ben jij aan deze droombaan gekomen die zo goed bij je past?

Maar als je de tijd neemt voor een diepgaand gesprek ontdek je de waarheid:

Hij heeft deze baan niet gevonden. Hij heeft deze baan zelf gecreëerd

creeer je eigen droombaan

Tuurlijk, hij zit in een vakgebied wat zijn interesse heeft. Maar hij heeft zich week in week uit ingezet om zijn baan zo vorm te geven dat dit helemaal bij hem past. Elke week iets meer activiteiten die bij hem passen en elke week iets minder activiteiten die hem energie kosten.

Hij creëerde langzaam maar doelgericht zijn droombaan, rechtstreeks onder de neus van zijn collega’s en leidinggevende. 


Droombaan - werkplezierZo kreeg ik tijdens een coaching de vraag ‘Heb jij met mijn directeur gesproken? Ik keek verbaasd, omdat voor mij regel één geldt: Alleen met toestemming en als de betreffende persoon er zelf bij is. Op mijn vraag ‘Waarom denk je dat?’ kreeg ik de reactie: ‘ik wordt gevraagd voor projecten die ik altijd al graag heb willen doen, maar waar tot nu toe andere collega’s voor gevraagd worden.’

Wat bleek: Elke keer na een coaching gesprek vertelde hij vol enthousiasme op kantoor de nieuwe inzichten die hij had ontdekt en waar zijn hart sneller van ging kloppen. En dus ook welke taken op het werk hij graag zou willen oppakken en ontplooien.

Zijn directeur kreeg dit ook mee en reageerde acuut door hem voor projecten te vragen die gewoonlijk door iemand anders werden aangestuurd.


Herinner jij je nog de sollicitatiegesprekken van je huidige baan?

Je bereidde je maximaal voor en was heel enthousiast over de functie waar je voor ging. Je vertelde waarom jij de juiste persoon was voor die functie. En je hebt alles op alles gezet om binnen te komen. En dat is je gelukt!

DroombaanEn toen je de eerste dag binnenkwam, begon je vol enthousiasme aan je inwerkperiode. Er werd je verteld wat er van je werd verwacht en je ging vol energie aan de gang. Er ging een maand voorbij, twee maanden, drie maanden en langzamerhand begon je je prettig te voelen in je nieuwe rol. Je hebt ontdekt hoe het ritme is en kent je werkzaamheden. In eerste instantie nog wat onzeker maar al snel had je voldoende ervaring om dat te doen wat van je wordt verwacht.

Maar nu ben je al heel wat maanden of zelfs jaren verder. De kans is groot dat je erachter bent gekomen dat de baan niet perfect bij je past. Er zijn activiteiten die je energie geven, maar ook die jou veel energie kosten.

Er zijn taken waarover niet is gesproken tijdens je sollicitatie. Het werk in het team is ondertussen anders verdeeld. Een collega is vertrokken en daardoor zijn er werkzaamheden bij jou terechtgekomen waar je helemaal niet om hebt gevraagd.

tol die je moet betalen om iets te bereiken

Maar je leidinggevende vertelt je dat je hiermee moet leren leven en gewoon moet doen wat er gedaan moet worden. Er wordt je verteld dat dit de tol is die je moet betalen als je wilt blijven en je verder wilt ontwikkelen. Dit hoort er nu eenmaal bij en er wordt je geadviseerd om diverse trainingen te volgen om je zwakke punten te verbeteren. Om te zorgen dat je goed wordt in activiteiten die je nu teveel energie kosten.

Wat ga jij hiermee doen?

wat ga jij hiermee doen?

  • Ga je hierin mee waarbij je vooraf eigenlijk wel weet dat dit niet de oplossing is. Met het uiteindelijke onvermijdelijke gevolg om alsnog op termijn te switchen naar een andere baan of werkgever? Met het risico dat dit je nog een keer gaat overkomen.
  • Neem je acuut het besluit om naar een andere baan en werkgever te zoeken?
  • Ga je onderzoeken of jij je de invulling van je huidige baan naar jouw wensen kunt gaan inrichten? Dit is meestal geen voor de hand liggende gedachte. Toch is dit de eerste en beste optie om te gaan onderzoeken en uitproberen. En heeft dit geen effect in je huidige functie? Dan kun je deze vaardigheden ook inzetten in je volgende baan.

Haal meer energie uit je huidige baan

Misschien ben je het roerend met mij eens, maar vraag je je af hoe je dit kunt oppakken.


Drie praktische tips hoe je je droombaan kunt creëren

1) Inzicht –Alles begint met inzicht

Inzicht

Heb jij scherp op je netvlies welke onderdelen van je werk jouw energie geven en welke niet. Of laat je je leuke activiteiten overschaduwen door het werk dat jou energie kost.

Praktisch: Houdt een week lang elke activiteit bij die jij doet op je werk en zet daar een PLUS of een MIN achter. PLUS voor een activiteit die jouw energie geeft, MIN voor een activiteit die jouw energie kost. Het gaat om activiteiten waar jij actief bij betrokken bent, waar jij een rol in speelt.
Tip: Kies de vorm van vastleggen die bij jouw past.

2) Focus – Pick your battles!

Pick your battles - focus

Voorkom dat je je gaat richten op zoveel zaken zodat je of verzand in het geheel of stress gaat krijgen van de hoeveelheid.

Beter weinig dingen goed doen, dan de goede dingen weinig doen

Praktisch: Maak een top 3 PLUS en een top 3 MIN. Kies die activiteiten uit die je de meeste energie geven en die jou de meeste energie kosten.

3) Sturen – Wil je verandering, stuur gericht!

Veranderingen gebeuren omdat je er heel bewust in stuurt en consequent aandacht aan blijft geven

Anders doen = anders leven

De sleutel naar verandering is doen. Weet hoe jij je baan graag zou willen invullen en zet dit elke dag om in actie.

Stel dat je elke week je energiegevende PLUS activiteiten met 1 % kunt verhogen en je energievretende MIN activiteiten met 1 % verlagen? Dit lijkt niet uitdagend en groots. Maar in een half jaar zijn je Energie PLUS activiteiten met 25 % toegenomen. En in een jaar zelfs met 50 %! Gelijktijdig dalen je Energie MIN activiteiten met 25% respectievelijk 50 %.

Gericht sturen


Een paar praktische tips hoe je kunt sturen:

⇒ Communiceer erover. Weten je collega’s welke activiteiten je graag aanpakt en welke je graag kwijt zou willen. Ook hier geld de regel: eerst begrijpen en dan begrepen worden. Drop je wat je kwijt wil of heb je interesse in de ander en zoek je naar mogelijkheden om onderdelen te ruilen of samen aan te pakken?

⇒ Bied je aan bij collega’s. Als er activiteiten zijn die jij graag zou willen ontwikkelen, bied jezelf aan om een collega te helpen of om een bepaald onderdeel uit te voeren.

⇒ Plan je PLUS en MIN activiteiten bewust. Kies bewust – voor zover mogelijk – om PLUS en MIN activiteiten slim te verdelen over de dag, week en de maand

⇒ Herhalen! Kijk aan het begin van elke werkweek hoe jij de komende week iets meer PLUS en iets minder MIN activiteiten kunt uitvoeren.


Bewust plannen en herhalenIk weet dat schrijven mij energie geeft omdat ik hiermee kan inspireren en aanmoedigen. Maar toch kon ik er onvoldoende tijd voor vinden. Ik liet mij leiden door de waan van de dag en aan het einde van de week was ik weer gefrustreerd als het niet was gelukt.

Ik houd van stappen zetten. Daarom heb ik gewoon een keuze gemaakt: ik ga de komende 4 maanden elke morgen van 7-10 uur ’s morgens reserveren om te lezen en te schrijven. Ik heb dan frisse ideeën, start de dag met werk waar ik energie van krijg en zet zo de toon voor de dag. En om niet te worden afgeleid: Geen telefoon, mail en social media 😊.

En het werkt. Ondanks dat ik de eerste week ’s morgens om 6 uur niet blij werd van de wekker. Maar het went omdat ik de resultaten ervan zie.


Herhalen en volhouden

Of je nu kiest voor de ‘1%-methode’ of gewoon grotere stappen zet. In alle situaties geld: Herhalen en volhouden.

Vandaag een keuze maken en ervoor gaan is de eerste en dus de allerbelangrijkste stap.

Maar de tweede stap om je droombaan te creëren is niet minder belangrijk: Herhalen en volhouden!

Niet zo nu en dan weer in beweging komen omdat je het even niet meer ziet zitten, maar consequent elke werkweek opnieuw de keuze maken: Naar Meer PLUS en Minder MIN werkzaamheden.

Een proces waar je geen energie in investeert, vervalt tot chaos en sterft

Maar wat doe je als je niet je droombaan kunt realiseren in je huidige werkplek of vakgebied?

Dan blijft er maar één keuze over: Op zoek naar een andere baan. Eerst ontdekken wat je wilt, onderzoeken hoe je dit kunt bereiken en vervolgens actie ondernemen.

De eerste fase ‘het ontdekken wat je wilt’ is meestal al een hele pittige klus. Ik ben van nature heel benieuwd hoe iemand zijn leven wil inrichten en stel daarom meestal de vraag ‘Vertel eens wat je graag wilt’. In meer dan 90% van de gevallen krijg ik als reactie ‘Dat weet ik niet.’

Als je niet weet wat je wilt, is het onmogelijk om gericht actie te ondernemen. Een volgende stap kan toevallig een hele verbetering zijn, maar je kunt ook weer in een zelfde soort situatie terechtkomen. En als je dit een paar keer is overkomen, kun je zomaar gaan denken dat dit nu eenmaal bij het leven hoort.

Maar ik geloof dat dit niet nodig is. Daarom mijn advies: geef niet op! Gun jezelf een nieuwe kans: Creëer je eigen droombaan. In je huidige functie of in een andere baan of bij een andere werkgever. Maar ook dan is mijn advies: creëer vanaf dag 1 je eigen droombaan.

droombaan creeren

Mag ik je helpen om jouw droombaan te creëren?

Ontdekken wat jouw talenten zijn en hoe jij kunt doorbouwen op de rijkdom van jouw (levens)ervaring. Je helpen scherp op je netvlies te krijgen waar jij energie van krijgt. Wat jouw drijfveren zijn en wat jouw passie is.

Hoe? Check de mogelijkheden op de website: www.talentdiggers.nl


Download hier de PDF versie van: Hoe vind ik mijn droombaan?

Reacties
Categorieën