Zou jij appels kweken aan een druivenplant?
Jan Hooikammer
2 min

Zou jij appels kweken aan een druivenplant?

2 min

Kun jij je voorstellen dat je appels gaat kweken aan een druivenplant. Niet omdat je geen druiven lust, maar gewoon omdat je appels wilt.

Het lijkt een absurde gedachte ‘appels kweken aan een druivenplant’. Ik teel al 15 jaar lang druiven. Ik ben begonnen met 1 plant en heb nu 7 verschillende rassen. En gaandeweg durf ik mezelf een expert te noemen :). Maar ik heb nog nooit met deze gedachte rondgelopen.

Als ik druiven wil, plant ik een druivenplant. Als ik appels wil, plant ik een appelboom.

Ik kijk vooraf naar de soort vrucht die ik wil en koop de plant die dit kan voortbrengen.

Ik ben niet in staat om aan een plant vruchten te laten groeien die niet bij de soort passen. Het enige wat ik kan doen is zorgen voor goede omstandigheden zoals grondsoort, water, zon en voedingstoffen. En de druif gaat dan vanzelf druiven produceren.

Maar zou jij ook solliciteren op een baan die je aantrekt vanwege de status en het salaris?

Of die door iedereen gezien wordt als een logische promotie. Maar diep van binnen weet je dat deze uitdaging niet bij jou past.

Of blijf je zitten in een functie met teveel activiteiten die jou energie kosten? Aan het einde van je werkweek plof je afgedraaid op de bank en hoop je dat het weekend één dag langer duurt dan normaal. Of je leeft van vakantie naar vakantie.

Ik geloof dat er maar één manier is om met veel plezier te werken Richt je niet op wat je wilt presteren. Niet op wat jij wilt laten zien aan anderen of wat anderen van jou verwachten. Maar begin bij jouw DNA. Bij jouw talenten.

Om de metafoor van de druivenplant er weer bij te pakken. Je hoeft de druivenplant niet te vertellen wat hij moet doen.  Hij heeft geen inspirerende speeches nodig of een cursus verandermanagement of 5 tips om meer in z’n kracht te gaan staan. Hij weet waar hij voor geroepen is en wil niets liever dan druiven produceren. Daar twijfelt hij geen moment over.

Als je weet waar je voor gemaakt bent, weet je ook waar je niet voor gemaakt bent

Een druif zou een waardeloze appelboom zijn maar maakt zich daar geen moment druk om.

Iemand zei eens ‘verontschuldig je nooit voor dat waar je niet voor geboren bent’. Het gevoel van falen in 99 dingen valt weg als je daar toch niet voor bent bedoeld. Het maakt dat je eerder blij bent dat anderen veel beter een appelboom kunnen zijn.

Mijn bemoediging voor jou.

Start bij wie je bent. Wat is jouw DNA? Wat zijn jouw talenten? Ontdek waar jij voor in de wieg bent gelegd. Ga daarmee aan het werk en maak je niet druk om de rest.

Ken jij jouw talenten? Ik help jou graag hiermee op weg. Ik heb een korte gratis videoserie opgenomen ‘Ontdek je talenten in 3×5 minuten’. Daarin krijg je 5 hele praktische tips hoe jij jouw talenten in beeld kunt krijgen.

Check de mogelijkheden op de website: www.talentdiggers.nl

Reacties
Categorieën