Talent is niet waar je goed in bent
Jan Hooikammer
3 min

Talent is niet waar je goed in bent

3 min

Je talenten zijn niet de activiteiten waar je goed in bent en je zwakke punten zijn niet de dingen waar je slecht in bent. Dit lijkt in eerste instantie tegenstrijdig maar ik zal het je uitleggen.

Een talent maakt je sterker WANT het geeft je energie

…ook al mis je kennis, ervaring en vaardigheid.

Een zwak punt maakt je zwakker WANT HET kost energie

..ook al ben je hier competent in.

En dit laatste lijkt heel vreemd maar kom ik in de praktijk veel tegen. Het feit dat je ergens competent in bent geworden, zegt allereerst iets over het aantal vlieguren dat je erin hebt geïnvesteerd en het zegt niet direct iets over je talenten. Want ondanks dat een activiteit niet past bij je talenten, kun je er wel competent in worden. Kun je zelfs een expert worden.

Competentie is het vermogen om een taak met de juiste kennis en vaardigheden te verrichten. In feite staat adequaat handelen daarbij centraal.


Stel je bent een expert geworden in het produceren van beleidsstukken. Je leidinggevende is heel tevreden, maar je ontdekt steeds meer dat je geniet van de fase van brainstormen, beoordelen van de context en het uitzetten van de grote lijnen. Maar het uiteindelijke schrijven en redigeren kost je steeds meer energie. Langzamerhand merk je dat hierdoor het overleg met je leidinggevende onder druk komt te staan. Je bent hier klaar mee! En je staat op het punt om een andere baan te zoeken ondanks dat je geniet van het team en de sector. Het kan raadzaam zijn om eens verder te kijken, maar mijn eerste advies is: besteed het schrijven en redigeren uit of ga dit oppakken vanuit een team waarin je wel de eindverantwoordelijke bent, maar niet de uitvoerder.


 doktersassistentOf je bent een bekwame doktersassistent en geniet van het patiënt contact. Maar de pieken in het telefoonverkeer op de maandag kost je steeds meer energie. Je kunt dit uitstekend en iedereen is tevreden… maar aan het einde van de dag zie je al weer uit naar het weekend. Ga dan het gesprek aan om deze stress momenten op te lossen. Je hebt waarschijnlijk ook collega’s die hier juist heel veel energie van krijgen.


ProgrammeurJe geniet van het programmeren maar irriteert je aan klanten die te pas en te onpas bellen. Je overweegt om op zoek te gaan naar een andere baan. Want jij hebt structuur en rust nodig om je werk te doen. Je gaat zelfs twijfelen of je programmeren nog wel wilt blijven doen. Onderzoek of het mogelijk is om het klantcontact uit te besteden aan een collega die juist geniet van interrupties . Of probeer het klantcontact te concentreren op tijdstippen die jij kunt inplannen.


Kost je baan je energie ondanks dat je een expert bent in je vakgebied? Door onderdelen die je liever kwijt dan rijk bent? Of door allerlei randzaken waardoor je niet meer toekomt aan de kern van je functie?

De groep experts – goed in hun vakgebied – loopt het grootste risico om uitgeblust te raken

 

 

De kernvraag waar alles om draait is dus niet ‘Waar ben je goed in?’ maar ‘Wat geeft jouw energie?’

Want: 

Een talent maakt je sterker WANT het geeft je energie

…ook ben je nog niet competent

Een zwak punt maakt je zwakker WANT HET kost energie

…ook al ben je heel competent hierin.

Daarom is het cruciaal dat jij je eigen talenten ontdekt en je hierop gaat focussen. Dit geeft jou maximale energie en je wordt beter dan een expert: Wordt excellent! Dan is the sky the limit. Je wilt je steeds verder ontwikkelen omdat er altijd ruimte is voor groei.

Maar: Deze klus doet niemand anders voor jou! Anderen kunnen wel zeggen dat jij het beste kunt werken vanuit je talenten, maar jij bent de enige die de keuze kan maken om je hierop te focussen.

Hoe weet je of je vanuit je talenten werkt?

Ik heb 3 vragen die je hierbij kunnen helpen:Wat geeft jou energie?

  1. Als jij voordat je iets doet, ontdekt dat je er echt naar uitkijkt om het te doen, zegt dit iets over jouw talenten
  2. Als je terwijl je iets doet, en je voelt dat je er helemaal in opgaat…en je ervaart dat de tijd vliegensvlug voorbijgaat, zegt dit iets over jouw talenten.
  3. Als je nadat je het een activiteit hebt afgerond en je voelt je voldaan, zegt dit iets over je talenten.

Ik schrijf bewust ‘zegt dit iets’ omdat jouw energieniveau zowel iets zegt over werken vanuit je talenten als werken vanuit jouw passie.

Mag ik je helpen om jouw talenten te ontdekken?

Ontdekken dat dit niet automatisch die activiteiten zijn waar je goed in bent.

Doe de De Talententest en je krijgt inzicht in jouw top 5 talenten. Je leert te begrijpen waarom je graag op jouw manier je werk inricht en waarom dit jou energie geeft.

Check de mogelijkheden op de website: www.talentdiggers.nl

Reacties
Categorieën