Elk nadeel heb se voordeel
Jan Hooikammer
2 min

Elk nadeel heb se voordeel

2 min

‘Elk nadeel heb se voordeel’

Deze uitspraak wordt toegeschreven aan Johan Cruijff. Maar is hij wel de bedenker van deze legendarische uitspraak?

In 2018 zei Willem van Hanegem bij zijn boekpresentatie ‘Buitenkant links’ tijdens een theatershow in het Oude Luxor in Rotterdam:  ‘Ik moet je teleurstellen. Hij is nooit de bedenker geweest van die uitspraak.’

 ‘Je moet uit een nadeeltje een voordeel weten te halen’, zegt Van Hanegem op 31 maart 1970 in De Telegraaf over het slechte veld van Legia Warschau in de halve finales van de Europa Cup I.

Zou het kunnen dat Cruijff deze uitspraak van Van Hanegem heeft overgenomen?

Om de verwarring nog groter te maken: in het kinderboek ‘Het kleine huis op de prairie’ van de Amerikaanse Laura Wilder in 1935 staat ongeveer hetzelfde: ‘Geen groot verlies zonder een kleine winst.’

Las Cruijff dat boek in zijn jeugd misschien?

De legendarische uitspraak ‘elk voordeel heeft zijn nadeel’ komt mogelijk dus helemaal niet van Cruijff! Maar maakt dat iets uit?

Nee, natuurlijk niet. De quote zal waarschijnlijk altijd aan Cruijff worden toegeschreven. Daarvoor maakt de tekst al te lang deel uit van het Cruijff-repertoire.

Welke kleine winst kun jij halen uit het grote verlies van de corona crisis?

Of in Cruijff repertoire ‘welk voordeel kun jij halen uit het nadeel’ van de corona crisis?

Inzicht in jouw talenten! Ja maar hoe?

Door te kijken naar je eerste reactie toen Nederland op slot werd gezet door het corona virus.

Hoe heb jij gereageerd en wat ben je als eerste gaan doen?

In een plotselinge crisis val je automatisch terug op je talenten.

Dat lijkt logisch en dat is het ook. Want je talenten bepalen hoe je denkt en vervolgens handelt. Vooral in extreme situaties! Dan valt elke vorm van gewenst gedrag weg.

Je scant de omgeving af op je werk of in de buurt. Je kijkt waar hulp nodig is en steekt de handen uit de mouwen. Waarschijnlijk is één van jouw talenten ‘Uitvoerder.’

Je ziet om je heen angstige mensen; je gaat ze bellen of Skypen en sluit ze even virtueel in je armen en probeert ze te kalmeren. Het talent ‘Zorger’ zit waarschijnlijk in jouw top 5.

Of je wilt precies weten hoe het corona virus is ontstaan en zich zo snel verspreidt. Je zoekt naar de achterliggende oorzaak. Dit is kenmerkend voor een ‘Analist.’

Nadat de rust is weergekeerd, kijk jij vooruit naar de toekomst en kom jij met ideeën hoe we in de toekomst moeten leren leven met het corona virus. Een mooie eigenschap van een ‘Visionair’.

Dus, wat zijn jouw spontane en primaire reacties in extreme situaties waar je mee wordt geconfronteerd. En vooral: hoe handel jij in de huidige crisis situatie?

We kunnen de gevolgen van het corona virus niet overzien, maar we kunnen ons wel voorbereiden op het ‘na-corona’ tijdperk.

Wellicht is dit de tijd om je voor te bereiden op ‘na-corona.’

Om ervoor te zorgen dat jij je huidige baan kunt houden. Tijd voor reflectie hoe jij je werk meer kunt gaan invullen vanuit je talenten. Of om in beeld te krijgen welke stappen jij wilt gaan zetten of zelfs moet gaan zetten in je loopbaan.

Graag help ik je met het ontdekken wat jouw talenten zijn en hoe je deze kunt inzetten.

Check de mogelijkheden op de website: www.talentdiggers.nl

Laat je niet verlammen door de crisis en ga voor het “voordeel dat zit in het nadeel.”

Reacties
Categorieën