30 jaar lang geen nat pak totdat…
Jan Hooikammer
3 min

30 jaar lang geen nat pak totdat...

3 min

Ik kajak al meer dan 30 jaar. Toen ik verkering had met Tilly – ja zo lang is het al geleden ? – gingen we regelmatig kajakken. We huurden ‘s avonds 2 kano’s en daar gingen we. Soms namen we iemand anders mee op dit avontuur. En… we hebben het een paar keer meegemaakt dat iemand in de kajak stapte, zich afzette en nog geen meter verder al ondersteboven hing…

Maar daar hadden wij geen last van. Ik had een goed evenwicht in de kajak en beweerde zelfs dat je ook handstand in een kajak kunt doen.

Toen ik mijn eerste kajak kocht heb ik in verschillende modellen proefgevaren. Ook in een wedstrijdkajak. Geen platte  stabiele bodem maar een v-vormige onderkant. Je kantelt naar links of rechts tenzij je snelheid maakt. Ook daar kon ik mee uit de voeten. Maar dit kostte mij teveel inspanning en ik ga ook voor ontspanning.

Tot vorig zomer… Ik woon aan het water en maak regelmatig een tocht over het Paterswoldsemeer.  Ik stap in de kajak en duw me af. Ik denk dat ik nog naast mijn andere boot lig, kijk achterom en zoek steun bij die boot. Mijn hand tast eerst in het luchtledige en ineens voel ik nattigheid. Ik kantel naar links en om te voorkomen dat ik op de kop ga, maak ik een snelle tegen hangende beweging naar rechts.

Helaas was deze beweging te overdreven. Ik ging met kajak en al op de kop. En daar hing ik ondersteboven in het water. Ik heb geen verstand van de ‘Eskimorol’ en heb mij dus direct uit de kajak gewerkt.

Ik ben dezelfde dag nog weer in de kajak gestapt. Ik laat me niet leiden door angst en weet dat je bij een negatieve ervaring je het beste direct kunt doorzetten en gaan voor een positieve ervaring.

Maar toch heeft deze ene negatieve ervaring heel veel impact. Tijdens de eerstvolgende kajaktochten had ik regelmatig het gevoel dat ik weer zou omvallen. Ook heb ik nu minder lef. Een stevige wind met golven deden mijn niets. Maar nu blijf ik liever in de luwte om minder risico’s te lopen. En elke eerste paar minuten in de kajak voel ik mij toch nog onzeker. Vooral op de ‘plaats van negatieve handeling.’

Deze negatieve ervaring doet dus iets met mijn zelfvertrouwen. Vooral  omdat ik heel goed kan kajakken.

Dit kom ik ook tegen bij coaching gesprekken. Faalangst die je lamlegt. Niet de faalangst om slecht te presteren omdat je ergens niet goed in bent. Dat kun je heel eenvoudig uitleggen en de kans dat jouw collega’s zeggen ‘dit had ik wel verwacht’ is heel groot.

Ik bedoel de angst om te falen in activiteiten waar je heel goed in bent of waarvan je denkt dat je er goed in bent. Je voelt de druk om te presteren en juist dat kan je lamleggen.

Dit is een  van de belangrijkste redenen waarom mensen niet gemakkelijk communiceren over hun talenten. Het voelt als opscheppen en … je wilt voorkomen dat je faalt, als je vanuit je kracht werkt. Dus houden we ons meestal op de vlakte en zwakken we het af.

Of we leggen de focus op onze zwakke punten, vertellen wat we er aan doen om die minder zwak te maken en dekken ons keurig in voor het geval we niet kunnen voldoen aan verwachtingen.

Hoe kun je dit overwinnen? Heel kort: Weet wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. En ga dan DOEN. Durf te falen en omring je met de juiste aanmoedigers. In de sportwereld is het heel normaal om samen te werken met coaches. Coaches die je aanmoedigen om net een paar procent beter te worden en je niet te laten tegenhouden door negatieve ervaringen.

Alles begint met het weten wie je bent. Anders ga je energie investeren in activiteiten die niet bij je passen. Die jou geen echte voldoening geven.

Maar ken jij jouw top 5 talenten? Heb jij deze basis helder op je netvlies? Ik heb een korte video serie opgenomen: ‘Ontdek je talenten in 3×5 minuten.’

O ja, als je houdt van een creatief coaching gesprek… je kunt bij mij ook kiezen voor een kajak gesprek. Tijdens een kajak tocht bespreken we levensprincipes zoals: richt je eerst op balans en dan op snelheid, het belang van een stip op de horizon, focus, niet teveel achterom kijken etc. En je ervaart direct de waarde van deze principes.

Trouwens: Eén van mijn kajakgesprekken liep nat af 😉 Een les die nooit meer wordt vergeten.

Check de mogelijkheden op de website: www.talentdiggers.nl

Reacties
Categorieën