Werkdruk: Waar ligt voor jou de gevarenzone?
Jan Hooikammer
2 min

Werkdruk: Waar ligt voor jou de gevarenzone?

2 min

Het gevoel hebben dat je echter de feiten aanloopt. ’s Ochtends met tegenzin richting je werk gaan. Het niet kunnen oplossen van kleine problemen, omdat je er de puf niet voor hebt. Deze symptomen zijn herkenbaar als je een te grote werkdruk ervaart.Je bent niet burn-out, maar je zou wel graag willen dat je anders in je vel zat. Voorkomen is beter dan genezen. Dat is de reden dat ik in opdracht van de SSFH (Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg) de workshop ‘Van werkdruk naar werkgeluk’ verzorg. Voor de SSFH is deze workshop aangepast aan de specifieke werkomstandigheden in de huisartsenzorg, maar de oorzaken van werkstress die aan de orde komen zijn universeel. Waar ligt voor jou de gevarenzone?

Zone 1: Werkstress door persoonlijke onbalans

Als eerste is persoonlijke onbalans een veel voorkomende oorzaak. Sluiten de werkzaamheden aan bij jouw persoonlijke talenten? Is jouw ervaring gestoeld op verwachtingen van anderen of sluit dit goed aan bij wie je bent. Welk percentage van je werkzaamheden draagt bij aan jouw motivatie? Maar ook door gezondheidsproblemen, een drukke combinatie van werk en gezin kun je ongewild in onbalans raken. Het gevolg van persoonlijke onbalans is dat je moeilijke om kunt gaan met veranderingen, geprikkeld reageert op onverwachte dingen of de energie niet hebt om een volgende stap te zetten

Zone 2: Werkstress door werkdruk in de organisatie

De tweede gevarenzone komt van buitenaf naar je toe. Vanuit de organisatie waar je werkt kan er van alles op je af komen. Als dit teveel is ontstaan er druk. Je moet teveel doen, met te weinig mankracht en te weinig tijd. Wat vaak vergeten wordt zijn de ‘onzichtbare zaken’, zoals onderhuidse conflicten tussen collega’s, onuitgesproken verwachtingen en een gebrek aan leiding en visie. Of een huisvesting waarvan iedereen weet dat die knelt, maar die niet van vandaag op morgen oplosbaar is. Allemaal elementen die druk op je werk kunnen leggen en jou ook persoonlijk kunnen raken.

Zone 3: Onvervuld verlangen naar verandering

De meeste mensen willen wel, maar weten niet hoe. Je wil werken aan je persoonlijke balans en je wilt jouw bijdrage leveren aan een verbetering van de organisatie. Maar je worstelt met de vraag: hoe? Hier blijven veel goede voornemens steken. Als je dit regelmatig ervaart, loopt je het risico van teleurstelling. En teleurstelling draagt bij aan een toename van de werkstress.
In welke zone herken jij je? Zijn er stappen die je moet zetten of elementen waar jij alert op moet zijn?


In de workshop ‘Van werkdruk naar werkgeluk’ leer ik de deelnemers niet alleen om de gevarenzone te herkennen, maar zoeken we vooral naar eenvoudige praktische acties die bijdragen aan werkgeluk. Het streven naar werkgeluk vermindert de werkdruk! Voor werknemers in de huisartsenzorg staat nog een aantal workshops in de planning vanuit de SSFH. Werk jij niet in deze branche, maar wil je wel preventief werken aan het voorkomen of verlagen van ongezonde werkdruk binnen jouw bedrijf of organisatie? Via onderstaande link vind je meer informatie over de mogelijkheden.

Check de mogelijkheden op de website: www.talentdiggers.nl

Reacties
Categorieën