Neem rust en investeer in jezelf
Jan Hooikammer
3 min

Neem rust en investeer in jezelf

3 min

Stel dat je elke week een extra dag vrij zou hebben om voor jezelf te gebruiken…wat zou je op die dag gaan doen?

Wat voor nieuwe dingen zou je willen leren?

Dit is zo’n vraag waar je heerlijk over kunt mijmeren tijdens je vakantie

Neem rust en investeer in jezelf

Of juist na je vakantie als je weer midden in de hectiek zit van je werk. Iedereen en alles vraagt weer aandacht. En voor je het weet voel je je uitgeput. En je mist de energie om een boek te lezen, te wandelen of iets op te pakken wat je anders heel graag zou willen doen.

Je komt thuis, ploft op de bank en hebt nergens anders meer zin in dan wat op wat op je telefoon scrollen of televisie kijken om een beetje bij te komen voordat je naar bed gaat. Terwijl je weet wat het effect is van blauw schermlicht…

Als ik toegeef aan deze behoefte heb ik bijna altijd achteraf spijt. Ik baal ervan dat ik niet de rust heb genomen om één van de boeken te lezen die nog op mijn verlanglijstje staan. Of een podcast te luisteren en daarna de tijd nemen om te mijmeren.  Tijd nemen om te reflecteren en nieuwe plannen maken.

Neem-rust-en-investeer-in-jezelf-podcast-luisteren

En dat terwijl ik weet dat de combinatie van rust nemen en investeren in persoonlijke groei mij de meeste voldoening geeft. Niet alleen op het moment zelf. Ik geniet ook van het effect hiervan op de lange termijn. Ik heb de meeste grip op mijn loopbaan als ik in de hectiek van het leven rust neem in combinatie met lezen, reflecteren en plannen maken.

Waarom vinden we trouwens groei belangrijk?

Alles wat leeft groeit. En alles wat groeit leeft.

Leven en groei is dus onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het hoort bij ons. Daarom geeft persoonlijke groei voldoening. We genieten van complimenten als we iets gedaan of geleerd hebben.

Richt je daarom bewust op persoonlijke groei en maak gebruik van de krachtige combinatie van inspanning en ontspanning. Waarbij de rol van ontspanning vaak wordt onderschat

Als jij je spieren wilt trainen om er beter uit te zien of om je gezonder te voelen, dan is de eerste neiging die je hebt: veel en lang trainen. Maar in trainingsschema’s wordt er juist veel aandacht besteedt aan pauzes en (nacht)rust. Met alleen maar inspanning neemt de spiergroei af en loop je het risico van blessures.

Uit onderzoeken blijkt dat de spiergroei plaatsvind wanneer de spieren weer ontspannen zijn. Dus in de rustfase. En juist de afwisseling van inspanning en rust zorgt voor maximale spiergroei.

Maar begin je met rust of sluit je af met rust?

Rust je uit van je werk of ga je uitgerust aan het werk?

In de Joodse cultuur begint de nieuwe dag bij zonsondergang. De nieuwe dag starten ze met eten, rusten en slapen. En dan volgt het werk.

Rust je uit van je werk of ga je uitgerust aan het werk

Ook onze westerse weekindeling is erop gericht om uitgerust aan het werk te gaan. De eerste dag van onze weekkalender is de zondag. Wij worden dus ook uitgenodigd om de week te beginnen met ontspanning, tijd voor reflectie en sociale contacten.

Laat je niet verleiden of tegenhouden

Laat je niet verleiden om je te laten opbranden door je baan. Omdat je baan niet bij je past of omdat er nooit een eind aan je werk komt en je wel zestig tot tachtig uur actief bent. Omdat je vindt dat je altijd stand-by moet zijn met je mail en whatsapp…

Laat je niet weerhouden door de gedachte ‘Als ik maar meer tijd had dan…’  Neem bewust tijd om te rusten en gelijktijdig te investeren in jezelf.

Daarom nogmaals de vraag maar nu in een stap die iedereen kan nemen:

Stel dat je elke dat je elke week 2 uur vrij zou hebben om voor jezelf te gebruiken,  wat voor nieuwe dingen zou je willen leren?

Worstel je met ‘Ik wil dit wel maar ik weet niet hoe.’

Mag ik je dan uitnodigen om tijd te investeren in de ontwikkeling van je loopbaan?

Check de mogelijkheden op de website: www.talentdiggers.nl

Reacties
Categorieën