I hate my job
Jan Hooikammer
2 min

I hate my job

2 min

Deze zoekterm ‘I hate my job’ staat volgens Google in de top van zoekopdrachten die worden ingevuld in hun zoekmachine. Ook op Twitter vind je een overweldigend aantal tweets wanneer je zoekt op deze combinatie van woorden.

Dit geeft bij mij twee tegenstrijdige reacties.

Mijn eerste reactie ‘dit komt mij bekend voor’. Ik hoor regelmatig mensen klagen over hun werk of hun leidinggevende. Dit past ook in de lijn van diverse onderzoeken naar werknemerstevredenheid.

Gallup publiceerde in 2013 het rapport ‘State of the Global Workplace’. Het rapport is gebaseerd op onderzoek onder werknemers in 142 landen. Nederland komt daarin niet positief naar voren: met een score van slechts 9% betrokken medewerkers scoren we het slechtst van de EU. 80 % is gewoon niet betrokken en zelfs 11 % is actief niet betrokken. Zij zijn niet alleen niet blij met hun werk c.q. hun werkgever, zij zijn ook nog eens druk bezig hun ontevredenheid aan iedereen te laten merken. Iedere dag ondermijnen zij daarmee het werk van hun collega’s – hun organisatie.

Maar ook wereldwijd is er geen reden voor optimisme. Uit dit onderzoek blijkt dat wereldwijd slechts 13 % betrokken is als werknemer. Ze voelen zich emotioneel betrokken, zijn trots en voelen zich gecommitteerd aan hun werk, hun collega’s en hun organisatie.

En gelijktijdig een tweede reactie; waarom zoeken deze mensen geen ander werk? Dan zal het percentage werknemers, dat niet betrokken is bij hun werk vanzelf gaan dalen.

Maar blijkbaar is dit een hardnekkig probleem dat lijkt op een vloot met zware tankers. De koers van een vloot met zware tankers is alleen bij te sturen als iedereen gelijktijdig het roer gebruikt om rustig de koers te verleggen. Maar vóór alle kapiteins het met elkaar eens zijn. En voordat de bemanning het ziet zitten. Ongetwijfeld zullen er kapiteins zijn die dan de koers maar gaan verleggen op eigen houtje. Hopelijk bevinden zij zich aan de buitenkant.

Waarom houden mensen aan hun koers vast en twijfelen om te veranderen?

  • Onbekendheid. Als je niet bekend bent met betere alternatieven, heb je ook geen reden om het anders te gaan doen.
  • Wel bekend maar niet weten hoe. Het ‘Hoe verleg ik de koers’ is een belangrijke vraag die blijkbaar moeilijk kan worden toegepast.
  • Status. Je wilt niet buiten de boot vallen. Het risico dat je loopt als je besluit je hoofd boven het maaiveld uit te steken is te groot.
  • Geld of verplichtingen. Het risico dat je hierdoor onvoldoende middelen genereert om te voldoen aan je verplichtingen. Het is een inkopper, maar het blokkeert menige koerswijziging.
  • Faalangst. De grootste faalangst zit niet in mislukkingen op gebieden waar we zwak in zijn – dat kun je gemakkelijk aan iedereen uitleggen. Maar angst om te falen op een gebied waarvan jij overtuigt bent dat dit past bij jouw unieke talenten. Alleen de gedachte al weerhoudt menigeen om te gaan leven en werken vanuit zijn talenten.

Wil jij ook graag veranderen van baan maar weet je niet hoe?

Laat je inspireren door het GRATIS E-book ‘7 stappen naar werken met plezier’ of ga voor de Talenttraining(online en live)en ontdek hoe jij binnen een paar maanden weet ‘Wie je bent, wat je kunt en wat je wilt’ en hoe jij jouw droombaan kunt gaan realiseren.

Check de mogelijkheden op de website: www.talentdiggers.nl

Reacties