arrow_drop_up arrow_drop_down
Over Jan Hooikammer  - Hoe mijn leven over de kop ging

Hoe mijn leven over de kop ging...

Jan Hooikammer

De sleutel om te veranderen is gewoon DOEN!

Ik heb heel wat ondernomen en meerdere banen gehad. Pas in de afgelopen 10 jaren werd ik mij bewust van mijn talenten en de belangrijke rol die ze hebben in mijn leven. Ik heb vanaf die tijd mogen leren hoe krachtig het is om je volledig te focussen op je talenten. Maar ik vond dit niet altijd vanzelfsprekend en gemakkelijk.


Ik neem je mee in mijn levensverhaal en vertel welke lessen ik onderweg heb geleerd. 

Jan Hooikammer - loopbaanontwikkeling

Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf: hard werken, no-nonsense en resultaat gericht. 


Mijn eerste baan zocht ik in het verlengde van mijn ervaring: verkoper/adviseur van voedingsstoffen voor melkvee. Ik ben een netwerker en bouwde voort op mijn agrarische ervaring. Ik kon goed uit de voeten met mijn drijfveer om anderen van A naar B te helpen.


Maar ik was aardig eigenwijs en wilde voor mezelf beginnen. Op mijn 26e nam ik een bedrijf over in het buitenland. Ik droomde van een goedlopend bedrijf en durfde mijn droom tot leven te brengen. Helaas een avontuur dat eindigde in een faillissement. Achteraf gezien was ik wel gemotiveerd maar had ik verkeerde drijfveren. Ik ging voor snel veel geld verdienen. Maar ik had onvoldoende ervaring en wist nog niets van mijn talenten.

Maar ik ben een visionair en strateeg en dus zette ik alles op alles om een nieuwe carrière te starten in het bankwezen. Ondanks mijn faillissement kreeg ik de kans om mij te bewijzen als accountmanager. Toen ontdekte ik: ‘Waar een wil is, is een weg.’ Mijn leidinggevende zei tegen mij: ‘Alleen dode vissen drijven met de stroom mee.’ Wat een wijsheid! Dit is een levensspreuk van mij geworden. Ik had een geweldige uitdaging om ondernemers financieel te adviseren en aan te moedigen om hun bedrijf optimaal te ontwikkelen. Iets wat mijzelf niet was gelukt.


Het werd weer tijd voor een nieuwe stap. Na 12,5 jaar ging ik als pionierende leidinggevende in een zeer vooruitstrevende kerk met grote groepen mensen werken. Duizenden mensen mocht ik inspireren en aanmoedigen om hun dromen na te jagen en tot leven te brengen. Hier ontdekte ik de kracht van talenten. De vrijwilligers kon ik alleen in beweging krijgen en houden door aan te sluiten bij hun talenten. Salaris was voor hen geen drijfveer. Toen leerde ik ook mijn eigen talenten kennen.


Ik ontdekte ook dat verandering in gedrag mogelijk was. Door dromen op te delen in kleine stappen en vervolgens gewoon de eerste stap te zetten op hele korte termijn. De sleutel om te veranderen is gewoon doen. En tijdens het proces bijsturen op grond van groei in inzicht.

Jan Hooikammer - talentontwikkeling en loopbaantraining

Deze ontdekkingen wilde ik met zoveel mogelijk mensen delen. Daarom startte ik enkele jaren geleden met TalentDiggers. Ik heb bewust gekozen voor de naam TalentDiggers


Talentdiggers halen talenten naar boven  en moedigen je aan om je  talenten zichtbaar te maken en ze tot ontwikkeling te brengen.


Om heel zoveel mogelijk mensen te helpen met mijn ervaringen heb ik een online loopbaan ontwikkelingsprogramma ontwikkeld: De Talenttraining. Met kant en klare tools waarmee jij de regie gaat nemen over je eigen loopbaanontwikkeling. Gedreven door je talenten. Verder bouwen op de rijkdom van jouw ervaring. En aansluiten bij je motivatie. Je krijgt principes aangereikt die waardevol zijn voor de rest van je leven.

En daarmee ben ik bij mijn droom: zoveel mogelijk mensen leren hoe je elke dag kunt leven en werken met plezier. Dat je ’s morgens wakker wordt met de gedachte ‘Ik mag weer’ en niet ‘Ik moet weer’. Dat je jouw tijd en energie graag wilt investeren in werk dat waardevol is. Werk dat ook door anderen wordt gewaardeerd. 


En het is mijn droom dat dit doorwerkt in al jouw relaties. Wordt een aantrekkelijke en aanstekelijke partner, vriend, ouder en collega.

Wil je weten wat mijn talenten zijn en hoe ik ze toepas in de praktijk? 

Wij maken gebruik van cookies