Ben jij een imitator of inspirator?

Een aantal jaren geleden hoorde ik steeds een telefoon overgaan terwijl ik buiten op het terras zat. Het eerste wat ik deed was kijken op mijn telefoon. Maar nee, ik werd niet gebeld. Waarschijnlijk iemand van de buren. Het geluid bleef zich maar herhalen en het begon mij langzamerhand toch wel te irriteren. Waarom nemen mijn buren hun telefoon niet op?

Ik nam een kijkje aan de voorkant van het huis, maar kon geen buur ontdekken. Terwijl ik rondkeek, realiseerde ik mij dat het geluid van boven kwam. Ik keek omhoog en zag in de beukenboom een spreeuw zitten. En precies op het moment dat de spreeuw zijn snavel bewoog, hoorde ik de telefoon overgaan. Ik keek nog eens goed en kwam tot de voorzichtige conclusie dat dit een spreeuw is die belt… Even googelen en ik kwam tot de ontdekking dat mijn waarneming bleek te kloppen.

Spreeuwen blijken hele goede imitators. Ze kwaken als kikkers, hinniken als een paard, imiteren treinen en kunnen zelfs praten als een papegaai. Volgens vogelkenners kan een spreeuw alle soorten zangvogels in zijn omgeving imiteren.

Hij zingt de aangeleerde melodieën met meer decibellen dan de originele soorten. Het lijkt wel alsof hij daarmee de concurrentie in de breedte aangaat en iedereen ‘overschreeuwt’.

 

Ik luister zelf graag naar de zang van een originele 🙂 merel. Vooral in deze tijd van het jaar zijn de merels overal te horen. Of je nu op het platteland woont of midden in de stad.


Ik heb het slaapkamerraam ’s nachts altijd open staan. Bij zonsopgang word ik gewekt door een prachtig ‘merel-concert’; mannetjesmerels die kenbaar maken dat de dag begint en met hun zang aangeven waar hun territorium zich bevind. Daarbinnen worden geen andere mannetjes geduld. Ik lig vaak even te luisteren en sluimer weer in totdat de wekker afgaat.
Overdag zijn de merels druk met het bijeenscharrelen van hun maaltijden en het creëren van een nest. Maar tegen de avond, terwijl het schemert, zoeken de mannetjes merels weer het hoogste punt in de omgeving met ruim uitzicht. En met alle energie die ze hebben sluiten ze de dag af met het hoogste lied.


Met welke van deze twee vogelsoorten zou jij je identificeren? Met een spreeuw of een merel? Met een spreeuw die perfect imiteert en indruk probeert te maken met extra decibellen. Of met een merel die excelleert in het zingen van zijn eigen lied.

Ben jij een spreeuw of een merel? 

Ik identificeer mij graag met de merel, maar besef dat het ‘spreeuwengedrag’ mij niet vreemd is. Ook al wordt het met levenservaring wel eenvoudiger om mij gewoon als merel te gedragen. Ik herken het ‘spreeuwengedrag’ in mijn competentiegerichte levensstijl. Ik had aangeleerd om mijn zwakke punten te verbeteren en hier zo mijn best op te doen dat ik mij met anderen kon meten. En als ik niet genoeg indruk maakte, dan koos ik voor de strategie van meer decibellen :-).

Totdat ik door ervaring – met vallen en opstaan – ontdekte dat het veel eenvoudiger is om ‘merelgedrag’ te vertonen. Alleen investeren in de beste versie van mezelf. Leven en werken vanuit mijn talenten. Het kost mij minder energie, levert meer vreugde op en last but not least: ik excelleer in mijn talenten.

Ik laat de telefoon mooi overgaan als er een ‘spreeuw belt’. Ik zing liever als een merel mijn eigen hoogste lied. 

En dit is ook wat ik jou gun. Alle dagen vol energie werken aan en vanuit de beste versie van jezelf. Weg met de werkstress! Werken omdat je er plezier in hebt.

Waarom zou je blijven imiteren als een spreeuw terwijl je kunt leren excelleren als een merel?

Ik neem jou graag mee in dit avontuurlijke proces.

Klik hier als je wilt weten welke melodie bij jou past 😉
Klik hier voor persoonlijke zangles 😉