Ben jij duurzaam INZETBAAR of ga je voor duurzaam ONMISBAAR?
Als ik tijdens een training de opmerking plaats dat ik ga voor duurzaam ONMISBAAR in plaats van duurzaam INZETBAAR, zie ik verbaasde gezichten. Ik schets vervolgens het volgende beeld:
Stel je het volgende eens voor: je hoopt over een jaar 67 te worden. Tijdens het loopbaangesprek vraagt jouw leidinggevende of jij de komende jaren nog twee dagen per week beschikbaar bent. Deze vraag overvalt jou. Je raakt een beetje van je stuk en flapt eruit: ‘Hoezo…? Moet ik gemiste dagen uit het verleden inhalen?’
Maar jou leidinggevende merkt op dat je bekend staat als een aanstekelijke collega. Je geniet zichtbaar van je werk en je hebt een positieve uitstraling naar je collega’s. Hij spreekt zich uit: ‘Jouw ervaring is goud waard en ze willen nog graag dankbaar gebruik maken van jouw expertise.’
Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Of prikkelt dit een diep verlangen in jou? Het verlangen om gewaardeerd te worden. Niet alleen nu, maar ook op termijn?
Daarom aan jou de vraag: Ga jij voor duurzaam inzetbaar: je wordt nog getolereerd? Of ga jij voor duurzaam onmisbaar: wij hebben jou nodig!
Wie wil er niet gewaardeerd en gevraagd worden? Ik geloof dat iedereen in staat is om te leren hoe je kunt werken met plezier. Ik geloof dat iedereen is staat is om te gaan voor duurzaam onmisbaar.
Terecht krijg ik altijd de vraag: ik wil wel maar ik weet niet hoe? Ik zie dat mensen wel willen, maar door teleurstellingen niet meer weten hoe ze de volgende stap kunnen zetten. En soms wel weten welke stappen ze zouden moeten zetten maar dat niet meer durven.
Hoe kun jij duurzaam ONMISBAAR worden?
* Ontdek wat jouw talenten zijn en ga hiermee aan het werk. Focus je hierop. Waarom? Het geeft je plezier. Elke dag werken vanuit je talenten is fijn. Het kost wel inspanning maar het geeft je gelijktijdig ook energie.
* Bouw verder op de rijkdom aan ervaring die jij hebt. Alle ervaringen zijn waardevol mits je bereid bent om ervan te leren. Sommige ervaringen zijn de moeite waard om te herhalen. Andere ervaringen kun je beter achter je laten. En ik raad je aan om gemis aan ervaring, gezien vanuit je talenten, te gaan aanvullen.
* Laat je leiden door jouw motivatie of drijfveren. Waar krijg jij energie van? Welke activiteiten mogen ze jou altijd voor vragen? Ik kan het ook anders vragen: Wat is jouw passie? Waar ga je voor ondanks het risico dat soms pijnlijk is of dat je weerstand moet overwinnen?
* Combineer jouw talenten, met jouw ervaring en met jouw motivatie. Ga vanuit deze 3 pijlers opnieuw dromen. En laat je uitdagen om deze dromen tot leven te brengen.
Gaat dit gemakkelijk? Ja en nee. Ja, omdat het een proces is dat bij jou past en jou energie gaat opleveren. Nee, omdat het vraagt om het maken van keuzes en het geen ‘magnetron’ leven is
Je moet bereid zijn om hiervoor te gaan en hierin te investeren. Ik heb al velen jou voor zien gaan in het proces naar werken met meer plezier, maar bij niemand is dat vanzelf gegaan. Je zult zelf de keuze moeten maken waar je jouw waardevolle tijd en energie in gaat steken.
Ik geloof dat iedereen duurzaam onmisbaar kan worden. Ik geloof dat dit ook voor jou is weggelegd. Begin daar vandaag mee. Laat geen kostbare dagen meer verloren gaan.
Benieuwd of De Talenttraining hierin voor jou de rol kan spelen die jij nodig hebt?
Check de mogelijkheden op de website: www.talentdiggers.nl