SSFH - workshop van werkdruk naar werkgeluk
SSFH - Workshop van werkdruk naar werkgeluk

This Hero Unit will fill the complete screen

‘Op maandagochtend heb ik mijn telefoon aangezet en huilend mijn leidinggevende gebeld en uitgelegd dat “het gewoon even niet meer ging”. Hij schrok, maar zei tevens dat hij zich altijd al had afgevraagd hoe ik het toch allemaal deed; de combinatie van mijn gezin en mijn veeleisende baan’


Een citaat uit een gesprek van een paar maanden geleden. Zij had altijd met heel veel plezier haar werk gedaan. Maar in de afgelopen jaren kon ze moeilijker omgaan met de hoge werkdruk. Haar creativiteit om problemen op te lossen nam af en ze liet vaker een steekje vallen. Ze had regelmatig vage gezondheidsklachten; niet fit maar ook niet ziek. En wat haar het meeste verontruste: ze ging twijfelen of ze wel competent was voor haar huidige baan.


'Jij kunt leren om zelf het roer van je leven weer in handen te nemen'


We herkennen allemaal van dit soort gevoelens in ons leven. Op zich dus niet vreemd, maar het wordt vervelend als deze emoties overheersend zijn en het lijkt of er geen einde aan komt.


Toch is dit niet nodig. Of anders gezegd: Dit laat jij je toch niet overkomen? Daarom is de Workshop ‘Van werkdruk naar werkgeluk’ gericht op de zaken waar jij invloed op hebt. Jij kunt gaan ervaren hoe kleine acties van vandaag, grote veranderingen op de lange termijn als gevolg hebben.


Ontdek door welke oorzaken jij werkstress ervaart; zowel persoonlijk als vanuit de organisatie waar je voor werkt


Ontvang praktische handvatten hoe jij zelf kunt omgaan met de hoge werkdruk en neem tips mee voor het team. Leer de kracht van het 24-uurs principe: concrete acties die jij de volgende werkdag direct in praktijk kunt brengen.


Laat je inspireren door deze creatieve workshop waar je 3 uur lang op het puntje van je stoel  en zelfs tijdelijk op de TalentDiggerskruk zit. Deze workshop wordt in verschillende plaatsen verspreid over Nederland aangeboden. Maximaal 20 deelnemers per workshop.

Workshop van Werkdruk naar werkgeluk

Werkstress door onbalans

Werkstress – met alle gevolgen die daaruit voortvloeien – ontstaat voor een belangrijk deel uit onbalans.


Allereerst de onbalans in de organisatie of het team.


Maar ook onbalans door de sterke toename van de werkdruk in de huisartsenzorg. Denk aan de toegenomen zorg voor oudere mensen omdat ze langer thuis wonen. Of de decentralisatie van de jeugdzorg die bij het takenpakket van de huisartsenzorg is gekomen.


De meeste werkstress wordt ervaren die voortkomt uit persoonlijke onbalans.  Dit kun je meestal zelf op korte termijn beinvloeden waarbij je direct geniet van het resultaat: meer werkgeluk.  

Workshop van werkdruk naar werkgeluk - Talentdiggers krukken stapelen

Balans tussen de pijlers Talent, Ervaring en Motivatie

Ontdek hoe je talent, ervaring en motivatie in balans houdt én meer voldoening uit je werk haalt


Talent, ervaring en motivatie zijn drie persoonlijke pijlers die in balans horen te zijn. Als je ervaring en motivatie zijn gebaseerd op je talenten en daarmee in balans zijn, werk je vanuit een intrinsieke motivatie en zul je veel minder stress ervaren.


En balans is de voorwaarde voor beweging. Een medewerker in beweging is in staat om beter om te gaan met werkdruk; hij/zij herkent een te hoge werkdruk en is in staat om hier alert op te anticiperen. Zowel naar zichzelf als naar het team.


Maar onbalans is meestal niet direct zichtbaar. In de workshop staan we hier bewust bij stil. D.m.v. diverse creatieve werkvormen wordt onbalans zichtbaar en word je gestimuleerd tot het nemen van stappen.

De workshop duurt 3 uur en bestaat uit 3 onderdelen:

Onderdeel 1: Persoonlijk – Werkstress door persoonlijke onbalans

Ontdek op een verrassende manier hoe het voelt om vanuit onbalans te werken! Onbalans is meestal niet direct zichtbaar. Je doet je werk, maar bent je niet bewust van je onbalans. Het gevolg is disfunctioneren, het ervaren van ongezonde stress, lichamelijke of psychische klachten of onvrede met de werksituatie. Door inzichtelijk te maken wat veel voorkomende oorzaken zijn, ontstaat het inzicht wat mogelijke oplossingen zijn en hoe je hier persoonlijk aan kunt werken.

Onderdeel 2: Organisatie – Werkstress door werkdruk

Een belangrijke oorzaak van werkstress is een hoge werkdruk. Wat zijn de oorzaken van de hoge werkdruk die jij ervaart en welke zijn op korte en langere termijn door jou te beïnvloeden. Welke onderwerpen kun jij bespreekbaar maken in jouw werkteam en hiermee een aanzet geven tot verandering? De uitleg is interactief en vervolgens ga je in drietallen aan de slag

Onderdeel 3: Next Step – Het verlangen naar verandering en de realiteit van de eerste stap

Iedereen wil graag werken met plezier, competenties ontwikkelen die passen bij je talenten en een meerwaarde leveren aan de organisatie. Door te dromen kunnen problemen overwonnen worden, gaan vastgelopen plannen opnieuw leven en worden negatieve gedachten vervangen door een positieve blik. In dit onderdeel wordt je gestimuleerd om een eerste begin te maken met een nieuwe kijk op de toekomst. Je ontdekt de waarde van de 24-uurs regel en formuleert je eigen actiepunten. Kom in actie binnen 24 uur en voorkom dat je plan bij een voornemen blijft.

Praktische informatie

De workshop ‘Van werkdruk naar werkgeluk’ wordt verzorgd door TalentDiggers in opdracht van de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg. Werk je als doktersassistent of praktijkondersteuner in de huisartsenzorg? Val je onder de cao Huisartsenzorg? Meld je dan gratis aan voor deelname. Er is nog plaats tenzij achter de locatie ''VOL''  staat vermeld


Al gegeven: Drachten, Enschede, Rotterdam, Utrecht, 's-Hertogenbosch, Zwolle, 


Data en locaties

  •  25 september – Alphen aan den Rijn – Wijkcentrum Swaenswijk (VOL)
  • 27 september – Alkmaar – Wijkcentrum Mare Nostrum 
  • 4 oktober – Cuijk – Het Doehuis 
  • NIEUW --> 9 oktober – Helmond – Wijkhuis Bredeschool De Fonkel 


Tijdsduur

Workshop van 3 uur (13.30 – 16.30 uur)


Catering

Koffie/thee en water is aanwezig


Als de locatie niet meer in de aanmeldlijst staat is deze helaas vol of al geweest. Heb je een vraag over de workshops in 2018? Neem gerust contact op met Jan Hooikammer: 06-295 88 053 of mail naar info@talentdiggers.nl


Wil je wel graag deelnemen aan de workshop maar past het op dit moment niet in jouw planning - stuur even een mail naar info@talentdiggers.nl en je wordt op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen in 2019