arrow_drop_up arrow_drop_down
Groeien bonen op water, ketchup of koffie?

Groeien bonen op water, ketchup of koffie?

Als Jaap van Dissel – directeur RIVM – zich ergens in vastbijt, laat hij nooit meer los. Dan is niets hem te gek.

Zo gaf hij 8 jaar geleden de opdracht om overleden kolonisten op te graven.

Hij deed onderzoek met René de Vries, emeritus hoogleraar, naar nooit opgehelderde sterfgevallen door een infectieziekte in Suriname in 1845. René de Vries vermoedde tyfus, maar Jaap van Dissel dacht er anders over.

En omdat er in die tijd DNA onderzoek werd gedaan op Toetanchamon,  om te onderzoeken hoe een 3300 jaar oude mummie was overleden, moest een stel kolonisten die pas anderhalve eeuw eerder was overleden niet moeilijk zijn.

Jaap overtuigde René en dus banjerde het tweetal over de Surinaamse begraafplaats.

Zou Jaap de Talententest maken, dan verwacht ik in ieder geval het talent Onderzoeker

Op 13 jarige leeftijd experimenteerde hij al. Hij zette 3 potten thuis bij zijn ouders in de kelder. Hij wilde hier bonen in laten groeien. In de ene pot gaf hij de bonen water, de ander ketchup en de derde koffie.

Waarom? Puur om te zien wat er zou gebeuren. Hij had namelijk proefjes gedaan op school bij het vak scheikunde en dat wilde hij thuis ook wel eens proberen.

Maar het talent Raadgever verwacht ik ook in zijn top 5

Als Jaap het woord neemt, zijn mensen geneigd om te luisteren. Jaap is iemand met gezag. Niet van de boude uitspraken, maar van goed onderbouwde stellingen

Bij zijn toelichtingen aan de Tweede Kamer valt op hoe voorzichtig hij is als onderzoeker en raadgever.

‘Wat we  nu weten is dat…’

En:

‘We kunnen alleen maar met zekerheid zeggen dat…’

Talenten zijn zichtbaar in het verleden en het heden. Graag stel ik de vraag: ‘Vertel eens wat je vroeger graag deed en waarom?’

En ik luister met grote interesse wat iemand vertelt over werkzaamheden of activiteiten in het hier en nu. Vooral als de ander rechtop gaat zitten en zijn of haar ogen beginnen te glinsteren tijdens het vertellen.

Weet jij wat jouw talenten zijn? Weet jij waar je vroeger jezelf erg van genoot? En waar je nu energie van krijgt. Waar je graag de allerbeste in wilt worden. Gewoon omdat het bij je past en omdat het je plezier geeft in je werk.

Bereid jij je al voor op het ‘na-corona’ tijdperk?

We kunnen de gevolgen van het corona virus niet overzien, maar we kunnen ons er wel voorbereiden.

Wellicht is dit de tijd om je voor te bereiden op ‘na-corona.’

Om ervoor te zorgen dat jij je huidige baan kunt houden. Tijd voor reflectie hoe jij je werk meer kunt gaan invullen vanuit je talenten. Of om in beeld te krijgen welke stappen jij wilt gaan zetten of zelfs moet gaan zetten in je loopbaan.

Graag help ik je met het ontdekken wat jouw talenten zijn en hoe je deze kunt inzetten.

Hoe? Check de mogelijkheden op de website: www.talentdiggers.nl

O ja, nog even terug naar de opgravingen van de kolonisten in Suriname. Ze hebben niet ontdekt wat de fatale infectie is geweest in 1845. Maar Jaap van Dissel kreeg wel gelijk: het is niet gekomen door de tyfus.

Over de schrijver
Expert talentontwikkeling, trainer en coach. Mijn passie is om mensen te leren hoe ze kunnen leven vanuit hun talenten. Zodat ze elke dag werken met meer plezier en minder stress. Zodat ze de regie nemen over hun eigen loopbaanontwikkeling. Ik ben no-nonsense en gericht op resultaat. Anderen omschrijven mij als creatief, out of te box en inspirerend.
Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies